Ik ben vriend of familie van een pedofiel

Kennis

Het is fijn als je als vriend of familie tenminste de basisfeiten van pedofilie kent. Daarmee steun je je vriend of familielid. Deze site heeft de belangrijkste feiten over pedofilie op een rij gezet. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Bij mij uit de kast gekomen

Het kan een heftige verrassing zijn als een vriend of familielid uit de kast komt als pedofiel. Er zijn geen regels hoe je op een coming-out moet reageren. Respect, inleven in de ander en het tonen van je liefde als vriend, vriendin of familielid zijn altijd goede reacties. De grootste angst van degene die uit de kast komt is afwijzing. De angst dat ze niet meer welkom zijn. Een reactie dat je er voor de ander bent en dat hij of zij niet alleen is, is de beste eerste reactie. Ook als je eerste reactie niet de beste was, kun je dat altijd herstellen.

Je kunt ook vragen stellen over de ander, hoe hij of zij zich voelt, welke uitdagingen hij of zij ervaart, of er problemen zijn in het dagelijks leven, waarom nu uit de kast gekomen, of hulp nodig is etc. Vragen naar gedrag mag ook: hoe ga je in het dagelijks leven om met deze gevoelens, wat zijn je ethische grenzen, maak je je zorgen over je gedrag, heb je hulp nodig?

Uit de kast komen als pedofiel is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de persoon met pedofiele gevoelens als voor de ‘ontvanger’. Bij homo’s is de coming-out meestal erop gericht om dit aan iedereen te vertellen. Pedofielen willen meestal dat hun verhaal niet verder wordt verteld. Dit kan voelen alsof je een zwaarwegend geheim hebt gekregen waarover je met niemand kunt praten. Praat niet over de coming out zonder de expliciete toestemming van de persoon met de pedofiele gevoelens. Onvrijwillig ge-out worden als pedofiel kan de vertrouwensband tussen personen zeer ernstig beschadigen.

Enige tijd na de coming-out ontstaat veelal een gevoel van acceptatie met als gevolg dat het aantal gesprekken over pedofilie geleidelijk weer afneemt. Maar pedofilie blijft. Een leven lang. Vraag daarom met enige regelmaat of de ander het waardeert om pedofilie zo af en toe ter sprake te brengen. In tijden van heftige stigmatisering, bijvoorbeeld rond geruchtmakende ontuchtzaken in de media, kun je vragen hoe het gaat en of je vriend of familielid lijdt aan neerslachtigheid.

Ouders

De coming-out van je zoon of dochter als pedofiel kan je wereld op zijn kop zetten. Wellicht hield je het niet voor mogelijk dat jouw kind dergelijke gevoelens kon hebben. Misschien twijfel je en vraag je je af of het niet een fase is. Tijdens en vlak na de coming-out krijg je te maken met soms heftige emoties, zorgen, twijfels over de toekomst, zelfverwijten dat je zoiets fundamenteels niet hebt gezien, vragen of dit door jou komt etc. Al deze vragen roepen tegelijk om antwoorden.

Je zoon of dochter heeft waarschijnlijk het meeste behoefte aan onvoorwaardelijke steun. De mededeling dat “wat er ook gebeurt, je bent en blijft mijn zoon of dochter, ik houd van je” is wat hij of zij het meest verlangt. Tijdens en na de coming-out kan dit niet vaak genoeg worden herhaald.

Een veel gehoorde ervaring is dat na de coming-out puzzelstukjes op hun plaats vallen. Vermoedelijk had je kind al een tijd lang last van depressieve gevoelens en/of een teruggetrokken leven. Het positieve van een coming-out is dat ouders vaak het gevoel hebben dat zij hun gezonde kind weer terug hebben. Niettemin vergt een dergelijke coming-out een verwerkingsproces, één die tijd vergt.

In januari 2021 verscheen in het tijdschrift LINDA een interview met een moeder wiens 23 jarige zoon een coming-out deed als pedofiel. Het artikel is hier te lezen.

Heb je als vriend of familie behoefte aan een gesprek? Neem contact met ons op.