• Leestijd:8 minuten gelezen

Herinner jij je nog hoe dopamine je jeugdige brein in vuur en vlam kon zetten? Weet je nog hoe je alles deed om maar in de buurt te zijn van hem of haar? In de puberteit ontdek je je seksuele gevoelens. Maar voor sommigen is dat nog een hele uitdaging. De zestienjarige Rico vindt niet alleen meisjes van zijn eigen leeftijd leuk, maar ook als ze pas negen zijn. Hoe gaat hij als puber om met de gedachte dat hij misschien wel pedofiel is? Welke toekomst ziet hij voor zichzelf?

Rico zit op het VWO, is lang en heeft een guitige kop met dik bruin haar in een kuif naar links. Hij lijkt een beetje op die andere Rico, de bekende kickbokser, maar dan zonder de excessieve krachttraining. Bij de plaatselijke sportvereniging is Rico met zijn lengte een opvallende verschijning.

Een jaar geleden kwam Rico in contact met een toen nog negenjarig meisje. “We praatten veel met elkaar en deden veel spelletjes. Het voelde goed; ik was verliefd, denk ik. Dat gevoel was er heel sterk. Nog steeds.”

Heel veel mensen krijgen de kriebels als je dit zegt Rico. Zo’n grote gozer als jij verliefd op een jong meisje. Kun je hen uitleggen wat jij dan ziet in een meisje van negen?
“Zij is echt een vrolijk meisje die met iedereen vrienden kan maken en ook dus met veel verschillende mensen om kan gaan. Ze heeft heel lang bruin haar, meestal in een staart. Dat vind ik erg mooi. Mentaal is zij al veel verder dan andere kinderen van haar leeftijd. Zij heeft een goed gevoel voor humor, een beetje zoals ik. En verder? Ja haar onschuldigheid, speelsheid en tederheid. Mijn gevoelens voor haar zijn niet echt seksuele gevoelens. Die wil ik ook niet hebben, denk ik.”

Rico stopt even en staart in de verte. Dan zegt hij met een diepe zucht: “Ze is gewoon heel mooi.”

Ben je gewoon goed met kinderen of speelt er meer?
“Alle jongens en meiden van mijn leeftijd hebben toch wel wat met kinderen? Dat hoort er gewoon bij. Het is dus niet raar om met ze om te gaan. De meeste leeftijdsgenoten op de sportvereniging coachen wel een team met kinderen. Ja, sommige vrienden zeiden wel tegen mij dat ik heel goed ben met kinderen. Ik dacht eerst dat mijn interesse in meisjes wel normaal was. Maar nu merk ik dat die interesse meer is en niet meer weg gaat.”

Denk je dat ze je door hebben?
“Ik probeer mijn verliefdheid niet teveel te laten merken natuurlijk, maar een goede vriend heeft wel iets door, denk ik. Wij kennen elkaar al sinds dat we kinderen zijn. We weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Zonder het zelf te weten, veroorzaakt die vriend een lichte staat van paniek bij Rico. Zijn opmerking “Jij houdt écht van haar” werkt nog lang na. “Ik dacht iedere dag, vele malen aan haar en aan mijn interesse voor haar. Meestal wimpelde ik de gedachte weer weg om even later weer te denken: ‘Waarom ik?’ Uiteindelijk zocht ik op internet: ‘Waarom vind ik kleine kinderen leuk als 16 jarige?’ Toen begreep ik pas dat ik misschien pedofiele gevoelens zou kunnen hebben.”

Dat is geen lichte kost. Het lijkt me niet dat je daar makkelijk met bijvoorbeeld je ouders of vrienden over kunt praten. Dan kun je je toch behoorlijk eenzaam voelen. Ben je er zwaarmoedig van?
“Nee, dat is het rare. Ik ben niet depressief, heb niet gehuild, was niet boos, voel mij ook niet minderwaardig of zo. Helemaal niks van dat. Ik ging gewoon door waar ik mee bezig was. Ik ben niet echt het type om me terug te trekken of iets dergelijks. Wat er ook gebeurt, ik moet gewoon doorgaan. Ik val dan wel op jonge meisjes, maar ik val ook op meisjes van zestien of zeventien of tot twee à drie jaar jonger. Dus ik ben niet een hardcore pedofiel, of zo. Ik ben toen wel veel gaan zoeken op internet naar informatie en vond zo Pedofilie.nl. Zij hebben wekelijks een chat. Dat is de enige plek waar ik er over kan praten.”

Ben je bang dat je misschien nog wel hardcore pedofiel wordt?
“Een beetje wel ja. Ik wil later namelijk wel een gezin kunnen starten. Dan wil ik wel een vrouw hebben op wie ik echt verliefd ben. In de chat van Pedofilie.nl hoorde ik verhalen van pedofielen die bleven hangen bij meisjes van een jonge leeftijd. Ze groeiden zelf door maar de leeftijd van de meisjes niet. Zij hadden geen interesse in vrouwen van hun eigen leeftijd. Dat lijkt me wel heftig. Maar op dit moment vind ik het niet erg om pedofiele gevoelens te hebben. Als ik meisjes van mijn eigen leeftijd niet meer leuk zou vinden, zou het wel anders worden.”

Denk je dat je nog kunt voorkomen dat je pedofiel wordt?
“Ik denk dat je zelf wel invloed hebt op de gevoelens, maar ze zullen nooit helemaal weggaan. Ik zou de plotselinge gedachtes aan dat ene meisje weg kunnen stoppen, denk ik, door aan wat anders te denken. Seksuele gevoelens bij haar stop ik sowieso weg. Ik denk dat ik dat mentaal wel zou kunnen. Als ik dat telkens doe, zullen die gevoelens wel minder worden. Het zal wel nooit helemaal weg gaan. Ze zitten in mijn herinnering en die kan ik niet verwijderen.”

Hoe moet het nu verder met jou en dat meisje.? Zit daar een toekomst in denk je?
“Ze praat niet meer met me. Het viel een groepje op dat we best wel veel met elkaar omgingen. Sommige gasten deden daar lacherig over en riepen “pedo”. Dit vond zij heel erg niet leuk zeg maar, en ik natuurlijk ook niet. Hierna heeft ze eigenlijk bijna niets meer tegen mij gezegd en ontloopt ze mij. Ik hoop dat we weer met elkaar in normaal contact kunnen komen en dat ook kunnen uitbreiden, als ze wat ouder is. Het liefst zou ik later met haar een gezin starten en met haar oud worden, maar dat is waarschijnlijk te naïef.”

Reactie van seksuoloog Yuri Ohlrichs

“Rico is zich al goed bewust van zijn romantische en (onderdrukte) seksuele gevoelens voor veel jongere meisjes. En gelukkig ook van de grens: seks hebben met kinderen jonger dan 16 is wettelijk verboden en dus strafbaar. Het is goed dat Rico zijn gevoelens accepteert en daardoor een positief zelfbeeld houdt. Voor gevoelens en fantasieën hoeft niemand zich te schamen. Ze zijn heel persoonlijk, alles mag en kan, ook al is het verboden deze in de praktijk te brengen.”

“Rico beseft dat een romantische of seksuele relatie met het meisje onmogelijk is. Onbewust duidt hij daarbij het belangrijke verschil tussen pedofielen en pedoseksuelen. Daarin vind ik hem al heel volwassen.”

“Wel moet hij nog leren dat je gevoelens niet kan onderdrukken zonder dat hij er zelf last van krijgt. En dat hij het “iets hebben met kinderen” – zoals het als tiener coachen van kinderen in een sportteam – niet kan vergelijken met het als tiener verliefd zijn op een kind. Kinderen begeleiden of hen iets leren is immers iets heel anders dan omgaan met een veel jonger kind omdat je verliefd bent op hem of haar.”

“Mijn advies aan Rico is dat hij in gesprek gaat met een hulpverlener of Pedofilie.nl zodra hij seksuele gevoelens krijgt voor het meisje of een leeftijdgenootje van haar. Zo kan hij deze leren beheersen zonder zichzelf of anderen te beschadigen.”