• Leestijd:2 minuten gelezen

Pedofilie.nl zag Peter Pannekoek’s voorstelling DNA in de Goudse Schouwburg, Gouda (op uitnodiging) en later nogmaals in het Nieuwe Luxor, Rotterdam.

In zijn show DNA vertelt Peter Pannekoek in hoog tempo over zijn leven als alleenstaande man. Geïrriteerd vertelt hij over de eindeloze gesprekken van zijn vrienden over hun kinderen. Om daar een einde aan te maken, speelt hij in op de angst voor pedofielen. Tegen middernacht stuurt hij zijn vrienden appjes met de vraag: “Heb je nog wat foto’s van je kinderen voor me?” Dat zal ze leren, grapt hij.

Een rode draad in zijn show is het motto: leef je eens in in de ander. Hij toont empathie voor de positie van vrouwen en vraagt een klein kwartier lang aandacht voor pedofielen. “Word vrienden met een pedofiel” adviseert hij zijn publiek. Het Parool schrijft daarover: “Engagement komt in vele kleuren, maar deze staat zelden op de waaier. De spanning is tijdens dit schurende stuk om te snijden en Pannekoek heeft het lef om de bevrijdende lach lang uit te stellen. Het is het voorlopige hoogtepunt uit zijn carrière.” De Theaterkrant schrijft: “Pedofielen (niet te verwarren met pedoseksuelen) krijgen in een groot, ontroerend stuk, waarin hij veel lef toont, juist een arm over de schouder.”

Pannekoek zegt in zijn show: “Het theater kan een plek zijn waar je je even niet alleen voelt.” Dat is precies het effect dat zijn show heeft op mensen met pedofiele gevoelens: je voelt je even niet alleen.

DNA is gefilmd en zal op televisie worden uitgezonden. Het is nog onbekend wanneer dat zal gebeuren.