Vrouwelijke pedofielen

Zijn er ook vrouwelijke pedofielen?

Ja, ook vrouwen kunnen pedofiele gevoelens hebben. Bij Pedofilie.nl melden zich wel eens pedofiele vrouwen. Het is onze ervaring dat vrouwelijke pedofielen dezelfde uitdagingen ervaren als mannelijke pedofielen; eenzaamheid, zelfacceptatie en omgaan met seksuele gevoelens.

In het programma Jurre’s Date (BNNVARA, 2020) spreekt Jurre Geluk een jonge vrouwelijke pedofiel die openhartig haar verhaal vertelt.

Onderzoek naar vrouwelijke pedofielen

Wetenschappelijke kennis over vrouwelijke pedofielen is er nauwelijks. Bestaande onderzoeken naar vrouwen gaan meestal over zedenmisdrijven tegen minderjarigen. Die onderzoeken bevatten zelden informatie over vrouwen met pedofiele gevoelens.

Sommige onderzoekers zeggen dat uitgebreid wetenschappelijk onderzoek kan plaatsvinden als het onderzoeksveld zich eerst ontwikkelt (link). Voor onderzoek naar pedofiele mannen zijn instrumenten beschikbaar om de mate van seksuele opwinding te meten. Men laat de man bijvoorbeeld beelden zien van kinderen en meet dan zijn mate van opwinding aan de hand van wijzigingen in de grootte van zijn penis. Voor vrouwen bestaan nog geen betrouwbare meetinstrumenten.