Zelfbeheersing

Kunnen pedofielen garanderen geen kind te misbruiken?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt voor bij iedere seksuele voorkeur. Dit is bij pedofilie niet anders. Vergeleken met andere geaardheden is het verschil natuurlijk wel dat voor een pedofiel de grens veel eerder in beeld komt: je mag van een kind géén seksuele beelden bekijken en je mag er ook géén seksueel contact mee hebben. Toch lijken de meeste pedofielen deze verantwoordelijkheid aan te kunnen.

Het is goed te weten dat het hebben van pedofiele gevoelens geen keuze is en nog niets zegt over geweten, hoe goed je jezelf kan beheersen en daarmee je gedrag. Dit betekent dat een pedofiel nog geen tikkende tijdbom is. Het betekent ook dat pedofiele gevoelens zelf geen excuus zijn voor misbruik. Je blijft verantwoordelijk voor wat je doet.

Vanzelfsprekend of toch een worsteling?

De ervaring van Pedofilie.nl is dat de meeste van onze pedofiele bezoekers niet neigen naar het plegen van misbruik. Ze willen bijvoorbeeld geen kinderen misbruiken, omdat ze, net als de meeste anderen mensen, vinden dat je kinderen moet beschermen. Zij walgen van het idee dat een kind wordt misbruikt. De seksuele gevoelens die ze hebben willen ze niet omzetten in seksueel contact, omdat ze snappen dat dit het kind (ernstig) kan beschadigen.

Sommige pedofielen worstelen wel met hun gedrag. Als ze niet goed in hun vel zitten kunnen ze afleiding zoeken, door bijvoorbeeld erg bezig te zijn met seks of veel te gaan drinken. Zoiets kan de drempel verlagen om grenzen op te zoeken. Iemand kan ook van nature nogal impulsief zijn. Of iemand overtuigt zichzelf dat seksueel contact met kinderen niet zo erg is. Wat de reden ook is, voor hen is het belangrijk zo makkelijk mogelijk ondersteuning te krijgen om te voorkomen dat ze grenzen over (blijven) gaan.

Regels en grenzen

Veel pedofielen hebben, net als andere mensen, in hun dagelijks leven te maken met kinderen. Dat kan zijn omdat ze zelf kinderen hebben, familie hebben met kinderen of bijvoorbeeld beroepsmatig dit contact hebben. Sommige pedofielen hebben daar net zo min moeite mee als iemand met een andere geaardheid.

Sommige andere pedofielen vinden dit wel lastig. Een aantal manieren om er voor te zorgen dat zij geen grens over gaan zijn:

  • Het hanteren van de regel: “Ik doe met een kind alleen wat ik ook zou doen als de ouders erbij zouden zijn.”
  • Specifieke situaties vermijden die lastig zijn
  • Niet alleen zijn met kinderen
  • Geen enkel contact hebben met kinderen

Hoe ver je daar in gaat hangt af van het individu. Zoals gezegd zijn er ook genoeg pedofielen die niets van bovenstaande nodig hebben om op een normale manier met kinderen om te gaan. Het hangt af van de persoon, het karakter en hoe diegene in zijn vel zit.